Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Anmeldes for brudd på forurensningsloven
Bålet og bygningsavfallet lå delvis i en bekk som leder ned til Rovatnet. Foto: Hemne kommune

Bålet og bygningsavfallet lå delvis i en bekk som leder ned til Rovatnet. Foto: Hemne kommune

Anmeldes for brudd på forurensningsloven

HEMNE: Tidligere varaordfører Gudbjørn Singstad (KrF) anmeldes nå av Hemne kommune for brudd på forurensningsloven, etter å ha brent og gravd ned bygningsavfall på sin eiendom i Likroken.

– Bygningsavfallet har også delvis brent i en bekk som leder rett ned i Rovatnet, som er reservevannkilde, sier enhetsleder TLM i Hemne kommune, Magne Jøran Belsvik.

 

 

Fredag forrige uke mottok Hemne kommune melding om at det pågikk bålbrenning i Likroken, på eiendommen til Singstad.

– Vi sendte ut en person og da vedkommende ankom stedet var det et stort bål på området, og en gravemaskin var også på plassen. Bålet, som besto av bygningsavfall, var såpass stort at en anså en fare for spredning til skog. Hemne Brannvesen ble derfor rekvirert for å slukke, sier Magne Jøran Belsvik.

 

Etter nærmere øyesyn av stedet ble det også stadfestet at deler av det påtente bygningsavfallet lå i en bekk som leder rett ned til Rovatnet. Rovatnet er reservevannkilde og utredes også som ny drikkevannskilde.

– Da vi ble klar over det leide vi inn entreprenør og ryddet området jamfør forurensningsloven. Regningen er det grunneier som nå får, sier Belsvik.

 

Hemne kommune har hatt kontakt med politiet om saken, og vil nå anmelde forholdet.

 

Saken har i realiteten pågått siden mars i år.

– Avfallshåndtering omkring denne byggesaken har vært et tema lenge, og kom som følge av en bekymringsmelding da avfallet var deponert i naturen. Hemne kommune har hatt tilsyn på grunn av meldingen om deponering av rivningsavfallet, påpeker Belsvik.

Hemne kommune kom med pålegg om retting av avfallshåndteringen i brev 20.mars med frist 11. april. 19. april var dette fortsatt ikke utført og Hemne kommune ga ytterligere frist til 30. mai.

 

Hemne kommune har vært i dialog med Gudbjørn Singstad om saken, som påstår han ikke kjente til brenningen av avfallet.  Hemne kommune har også vært i kontakt med Jernbetong AS, som eier gravemaskinen som var på stedet da avfallsbrenningen pågikk.

– Det er imidlertid uavklart hvilken rolle firmaet har hatt i denne saken, sier Belsvik.

Det ble igangsatt rydding på stedet på grunneiers regning. Avfallet besto av blandet bygningsavfall uten sortering.

Det ble igangsatt rydding på stedet på grunneiers regning. Avfallet besto av blandet bygningsavfall uten sortering.

Daglig leder Jonas Myhr i Jernbetong AS sier firmaet ikke på noen måte har noen rolle i denne saken.

– Vi jobber med dyrking av nytt land på området, og det var tilfeldig at vi var der akkurat da. Maskinføreren registrerte bålbrenningen og ble klar over at det tok fyr i en del kvister og busker i området rundt, og brukte maskinen for å unngå spredning. Det var da Hemne Brannvesen kom, sier Myhr, og legger til at han nå får en advokat til å se på saken.

– Vi er uskyldig part i denne saken, og jeg liker ikke spekulasjonene fra Hemne kommune om at vi har noe med dette å gjøre, sier Myhr.

 

Når Søvesten kontakter Gudbjørn Singstad om saken ønsker han ikke å kommentere.

– Nei, jeg har ingen kommentarer omkring dette, sier Singstad.

 

Hemne kommune forfølger nå saken, og anmelder Singstad for brudd på Fourensningsloven. I tillegg forfølges saken jamfør Plan- og bygningsloven samt brannvernlovgivningen.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments