Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Bjørkøytenorene samles igjen
I 1996 ga brødrene ut plata The Four Tenor Brothers Bjørkøy - Live at Olavshallen.

I 1996 ga brødrene ut plata The Four Tenor Brothers Bjørkøy - Live at Olavshallen.

Bjørkøytenorene samles igjen

HEMNE: Lørdag kan du igjen oppleve de fire tenorene fra Hemne i samklang. Det skjer i Hemne kirke.

 

De har opptrådt for fulle hus i Olavshallen, og har også opptrådt under Norsk Høstfest i Nord-Dakota. Men første gang de opptrådte sammen så skjedde det i Hemne kirke i jula for mange, mange år siden.

Nå er de tilbake i Hemne og bidrar til 200-årsjubileet for kirka med en konsert. Glem Pavarotti, Domingo og Carrreras. For lørdag kan du oppleve de fire tenorene Gunnar, Svein, Kåre og Harald Bjørkøy som i flere tiår har gledet publikum med sin sang.

 

Kåre, Harald og Svein er alle tre professorer i klassisk sang og har stått på store operascener. Gunnar, som kaller seg amatøren blant de fire, lover en folkelig konsert.

– Jeg vil ikke røpe noe av repertoaret, men det vil bli sang av hver enkelt og sang i fellesskap. Men du vet det er vanskelig å samles for å øve når vi bor så spredt, men vi skal nok få det til allikevel, ler Gunnar og poengterer at brødrene ikke har sunget sammen på 20 år.

 

Han husker imidlertid første gang brødrene sang sammen.

– Jeg tror det var på slutten av 60-tallet eller begynnelsen på 70-tallet, og det var i jula i Hemne kirke. Kirka var så full at det sto folk helt ut på trappa, minnes Gunnar som for tiden synger for Olavs Menn og er bosatt i Viggja.

 

Harald Bjørkøy debuterte som sanger i 1982. I 1991 debuterte han ved Carnegie Hall i New York. Han har et stort repertoar innenfor lied og oratorier og har blant annet sunget ledende operaroller som Don Ottavio, Don Jose, Stewa, Alfredo, Manrico og Canio. Høsten 2002 sang han rollen som Olav Tryggvason i TrønderOperaens urframførelse av Hjalmar Borgstrøms opera Thora på Rimol fra 1894. Han har gjestet ved Den Norske Opera, vært solist med alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og konsertert i en rekke europeiske land og i USA.

I tillegg til en aktiv sangkarriere er Bjørkøy professor i sang ved Griegakademiet i Bergen.

 

Kåre Bjørkøy studerte til mastergrad (1975) i nordiske sprog og musikkologi ved Institutt for Musikk (NTNU), hvor han har vært tilsatt som professor i sang. Hans forskerarbeid har dreiet seg om stemmens fysiologi. Han har også gitt kurs i Sverige og Finland.

Hans operale debut kom i Den Norske Opera (1975) som Hertugen i Verdis Rigoletto. Derpå var han i en rekke roller ved operaene i Stockholm, København, Malmø, Umeå og Århus, samt grammofonopptak og plateutgivelser med ledende symfoniorkestre i Norden.

 

Svein Helge Bjørkøy har vært professor i sang ved Norges musikkhøgskole siden 1999.

Bjørkøy er utdannet cand. philol. fra Universitetet i Oslo med musikk som hovedfag. I tillegg har han sangstudier fra ItaliaDanmark og USA.

Han debuterte som tenorsanger i operaen i 1980, og han fikk holde sin egen romansekonsert i 1984 med støtte fra Rikskonsertene.

 

Av May S. Bjørkaas

 

OBS! KONSERTEN ER UTSATT TIL 21. OKTOBER PGA SYKDOM

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments