Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Bøndene setter fokus på brann
Hemne Bondelag og Hemne Brannvesen samarbeidet om øvelsen mandag. Foto: Sandra Svanem

Hemne Bondelag og Hemne Brannvesen samarbeidet om øvelsen mandag. Foto: Sandra Svanem

Bøndene setter fokus på brann

HEMNE: – Vi blir litt sløve og tror at det ikke skjer oss, sier leder i Hemne Bondelag om brann i landbruket. Mandag satte bondelaget fokus på brann i driftsbygninger, og arrangerte øvelse i samarbeid med Hemne Brannvesen.

 

 

Hvert år rammes bønder av brann og ulykker hvor både dyr og menneskeliv går tapt. Myndighetene samarbeider med næringen gjennom Landbrukets brannvernkomité, og målet er å få ned tallet på branner, avgrense omfanget av hver brann og hindre at liv går tapt.

Det er registrert 335 større landbruksbranner i 2017, 199 i boliger og 137 i driftsbygninger. Verdier for 403 millioner kroner gikk tapt.

 

I Hemne har bøndene vært forskånet for brann i driftsbygninger i lang tid, men en dag skjer det. Derfor ønsker Hemne Bondelag å være føre var.

– Vi blir litt sløve – det skjer ikke oss. Derfor har vi nå valgt å sette fokus på brann og beredskap i landbruket, sier leder i Hemne Bondelag, Arne Ivar Ness, som mandag denne uka gjennomførte en øvelse på gården hos Roar Svanem sammen med Hemne Brannvesen.

 

– Vi tok kontakt med brannvesenet på etterjulsvinteren for å få til et samarbeid og en øvelse. Og de så positivt på et slikt tiltak. Dermed fikk vi i stand denne øvelsen som besto av blant annet oppretting av vannforsyning, evakuering av skadede personer og av dyr. Det er ikke alltid enkelt å håndtere dyr, og det fikk nok brannvesenet erfare under øvelsen. Vi bønder klødde nok litt i fingrene etter å hjelpe, ler Arne Ivar Ness.

Å håndtere og evakuere dyr er ikke den enkleste oppgaven. Foto: Sandra Svanem

Å håndtere og evakuere dyr er ikke den enkleste oppgaven. Foto: Sandra Svanem

– Men også vi fikk noen aha-opplevelser underveis, så dette var en viktig øvelse. Det er alt for mange branner i driftsbygninger og da må vi gjøre en innsats for å unngå det. I Hemne har vi vært forskånet for de store brannene – den siste jeg husker var på Dalem på 80-tallet. Men en dag skjer det igjen. Og disse øvelsene er «ferskvare» – det må gjentas. Så det kan nok bli aktuelt med flere slike øvelser. Det var en positiv opplevelse, mener Ness.

 

Også Roy Hartvigsen i Hemne Brannvesen påpeker viktigheten av en slik øvelse.

– Vi vet at dagen kommer og da er det veldig greit å ha øvd. Vi har mannskaper som aldri har vært i nærheten av et fjøs, og det er en stor utfordring å håndtere og evakuere dyr. Jeg tror nok mannskapet oppdaget at det er tungt å flytte på et storfe på 600 kilo som har bestemt seg for ikke å bli flyttet på. Derfor er det uhyre viktig å få øve på slike situasjoner, mener Hartvigsen som hadde 14 brannmannskaper i sving under øvelsen.

– Ikke minst er det veldig greit å få veiledning fra erfarne bønder. Vi har et godt samarbeid med bondelaget, og det er alfa omega både med tanke på brann i landbruket og med hensyn til skogbrann. Så vidt jeg vet har vi ikke hatt en tilsvarende øvelse før, så dette er absolutt nyttig for oss i brannvesenet, påpeker Hartvigsen.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments