Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Byr på posthistorie
Knut Totland og Marte Bugten i Hemne Historielag ønsker velkommen til boksalg og utstilling i KulØr’n under Øradagganj.

Knut Totland og Marte Bugten i Hemne Historielag ønsker velkommen til boksalg og utstilling i KulØr’n under Øradagganj.

Byr på posthistorie

HEMNE: Hemne Historielag er i sluttfasen med boka «Hilsen fra Hemne». En reise i prospektkortformat gjennom Hemne med portkortmotiv fra 1900 og opp til 60-tallet.

 

 

Ideen om å utgi en bok med postkort og posthistorie fra Hemne har ifølge Knut Totland i Hemne Historielag modnet over tid.

– Etter hvert som vi kom over gamle postkort oppdaget vi jo at mange av dem har interessante motiv – motiv som finnes kun på postkort. Så etter litt modningstid kom tanken om å samle postkortmotiv og historie i bokform. Arbeidet startet for alvor sist høst med innsamling av kort, og vi fikk inn såpass mange kort at vi hadde 200 motiv å velge i. Etter en gjennomgang endte vi opp med 131 motiv som vi nå presenterer i boka, sier Knut Totland.

 

Som kan presentere motiv fra alle poståpneri/brevhus i Hemne.

– Fra Vasslia via Taftøyan og til Staurset. Foruten å presentere postkortene inneholder også boka historikk fra hvert enkelt poståpneri og brevhus, og vi krydrer i tillegg motivene i boka med annen lokalhistorie knyttet til motivene, forklarer Totland.

 

Historielaget har hatt noen utfordringer underveis.

– Mange postkort er ikke datert. Noen har poststempel og noen er påskrevet men langt fra alle. Flere av kortene har heller ikke vært i postgang. Så litt gjetting har det blitt. Men det eldste postkortet i boka er fra rundt 1900, mens de nyeste er fra 60-tallet. Vi trodde heller ikke vi skulle greie å finne motiv fra brevhuset på Vasslia, men plutselig dukket det opp i en eske med kort vi hadde fått lånt, smiler Totland, og er fornøyd med at så mange har bidratt med postkort til boka.

 

Boka kommer i salg under Øradagganj i slutten av juli.

– Da arrangerer vi også en todelt utstilling i KulØr’n over samme tema. Foruten å selge boka presenterer vi en posthistorisk utstilling med gjenstander lånt fra Norges Postmuseum, Postens Frimerketjeneste og fra private. Det blir blant annet uniformer, vekter, postkasser, originale håndstempler og andre effekter fra postvesenet. Og når det er sagt så ønsker vi oss bidrag fra hemnværingene. Er det noen som har gjenstander eller annet relatert til posthistorien i Hemne så vil vi gjerne låne, sier utstillingsansvarlig i historielaget, Marte Bugten.

 

Som sagt er utstillingen todelt. I tillegg til den posthistoriske utstillingen kan du også se en filatelistisk utstilling i regi Sigmund Fjærli.. Fjærlis utstilling, som også er prisbelønt,  tar for seg temaene «Trøndersk posthistorie: Søndre Trondhjems Amt, Fosen Fogderi» og «Poståpnerer/brevhus i nåværende Hemne kommune».

– Vi tror utstillingen favner de fleste, og mange vil nok kjenne igjen mye av det, mener Totland og Bugten.

– Gjenkjennelsesfaktoren er stor – for eksempel er det mange reklameplakater flere nok vil nikke gjenkjennende til. Så det blir nok flere historier å høre når folk møtes til denne utstillingen. Og nettopp det – å møtes og mimre – skaper liv og røre rundt utstillingen. Det blir en del av det hele, mener Marte Bugten.

 

Den posthistoriske utstillingen vil stå til over skolestart, mens Fjærlis utstilling i hovedsak vil være tilgjengelig under Øradagganj.

– Muligens litt lenger – vi har i alle fall fått signaler om det, sier Knut Totland, som har hatt hovedansvaret for å skrive boka på 154 sider med et opplag på 800.

Hemne Historielag har laget et nytt postkort i en blanding av nytt og gammelt motiv fra Øragata.

Hemne Historielag har laget et nytt postkort i en blanding av nytt og gammelt motiv fra Øragata.

 

Historielaget har også laget et nytt postkort i forbindelse med utgivelsen.

– Vi har laget et postkort med blanding av nytt og gammelt motiv fra Øragata. Postkortet er som en reise bakover i tid, med både telegrafstolper, parabolantenne, gasslykt og ny lyktestolpe på et og samme motiv. Kortet selges ferdig frankert, med spesiallagde frimerker som lister opp navnene på de gamle poståpneriene og brevhusene i Hemne. Du kan derfor skrive på kortet der og da, og få det sendt med det samme, poengterer Totland, og håper mange finner turen til KulØr’n under Øradagganj.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments