Hjem   >   Næringsliv   >   – Det har vært skolegang for oss
Unni og Geir Blakstad håper at de som Miljøfyrtårnbedrift kan bevisstgjøre flere omkring miljøinnsats og samfunnsansvar.

Unni og Geir Blakstad håper at de som Miljøfyrtårnbedrift kan bevisstgjøre flere omkring miljøinnsats og samfunnsansvar.

– Det har vært skolegang for oss

HEMNE: Det sier Geir og Unni Blakstad om prosessen fram mot Miljøfyrtårn-sertifisering.

 

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

 

Etter et år med omfattende arbeid kan nå også Blakstad Auto AS og Blakstad Olje AS titulere seg Miljøfyrtårnbedrifter.

– Vi startet med sertifiseringsarbeidet i mai i fjor. Da fantes det ingen Miljøfyrtårnkonsulent i Hemne så vi jobbet med en konsulent fra Trondheim. Og det har vært en omfattende prosess fram mot sertifisering, sier Geir og Unni Blakstad, og kaller det «skolegang».

 

– Det handler om å bevisstgjøre oss selv, ansatte og hele organisasjonen. Og vi vil gjerne fremstå som en «ren» bedrift, sier Geir, og legger til at det har vært en læringsprosess.

– Vi oppdaget underveis at det var en del vi ikke hadde tenkt på, selv om vi visste det meste. Fordelen med å ha vært gjennom dette er at alt nå er litt enklere og mer systematisert og vi har fått et litt annet syn på ting. Det er for eksempel ikke lenger et stort ork med HMS-arbeid – nå er det satt i system, poengterer Unni.

 

Å være Miljøfyrtårnbedrift forplikter.

– Vi må resertifiseres hvert tredje år, og vi skal levere en miljørapport årlig, og det forplikter, mener Geir, som også har hatt de ansatte med underveis i prosessen.

– De som jobber ved verkstedet har deltatt og har blant annet hatt jobb med datablad, og å «rydde» sin egen arbeidsplass. Kanskje har det vært smart med et produkt i stedet for to like og så videre, sier Geir Blakstad.

 

Rent konkret med tanke på miljø så jobbes det nå med å skifte til LED-belysning utendørs, og det planlegges en HMS-håndbok for ansatte.

– Vi tar små skritt av gangen og der det trengs. HMS-håndboken er etterlengtet, men vi er i gang med endring av organisasjonen etter å ha kjøpt Blakstad Bilsalg, og selskapet skal deles inn i tre aksjeselskap. Derfor har håndboken blitt litt utsatt noe. Planen var at den skulle være klar i fjor, forklarer Unni Blakstad og tror en håndbok vil lette arbeidet.

– Med en håndbok trenger ingen å lure på hvor plasten skal kastes, og trenger ikke å bruke tid på spørsmål. Så vi håper den skal gjøre hverdagen enklere for våre ansatte, legger hun til.

 

De mener prosessen med sertifisering har gitt dem mye.

– Og vi er nødt til å følge opp. Det blir på en måte et press, og det trenger vi, ler Geir og Unni, og håper kundene også ser positivt på at de tenker miljø.

 

– Vi håper vi kan bidra til å bevisstgjøre flere omkring temaet ved å være en Miljøfyrtårnbedrift, sier ekteparet som snart får det synlige beviset på at de tar miljøarbeidet på alvor.

 

 – Det handler om å bevisstgjøre oss selv, ansatte og hele organisasjonen

 

Fakta

Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller kriterier og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø.

Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. Det leveres en årlig klima- og miljørapport og hvert tredje år blir virksomheten resertifisert.

Sertifikatet er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments