Hjem   >   Næringsliv   >   Hemne god på overlevelse i næringslivet
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Hemne god på overlevelse i næringslivet

HEMNE: På landsbasis er det bare om lag hver fjerde bedrift som overlever fem år. Andelen i Hemne viser imidlertid at «stayer-evnen» er helt i Norgestoppen her – og best i Sør-Trøndelag.

 

I hele Norge ble det etablert 42.037 virksomheter i 2009. Nå er overlevelse-tallene publisert av Statistisk sentralbyrå, og det viser seg at kun 11.545 var i vigør fem år senere. Det gir en overlevelsesgrad på 27,5 prosent. I dag kan vi presentere de lokale tallene.

 

Nyetableringer i Hemne

Tilbake i 2009 ble det etablert 28 virksomheter i Hemne kommune. SSB-tabellene som ble frigitt nå i oktober viser at 14 av disse fortsatt var i drift fem år senere. Det betyr at femti prosent av de nyetablerte virksomhetene fra Hemne hadde kommet seg helskinnet gjennom den aktuelle perioden. En klart bedre andel enn det som er «normalt» altså.

– Medregnet i tabellene er kun foretak med opplysninger som tilsier at de vil drive næringsvirksomhet. Dermed er en rekke organisasjonsformer holdt utenfor statistikken. Unntatt er også offentlig administrasjon, forsvar og primærnæringene, opplyser SSB på sine nettsider.

 

Minst 20 nye

Det gir ikke særlig næring til saken å ta med de minste kommunene, når vi på uoffisielt vis skal prøve å kåre den kommunen som har best overlevelsesevne. Dette fordi små tilfeldigheter kan gi svært store utslag. Vi har derfor tatt ut alle kommuner som hadde færre enn 20 etableringer i 2009, og sitter igjen med 258 kommuner.

Blant disse er det Alvdal kommune i Hedmark som får æren av å ligge helt øverst, da det her var tolv bedrifter av 20 som fortsatt var aktiv fem år etter etableringen. Seksti prosent overlevelse der altså. På bunn finner vi Narvik kommune, der bare 26 av 205 bedrifter overlevde. Det er 12,7 prosent.

Hemne er helt oppe på femteplass blant disse 258 kommunene, og er helt på topp i Sør-Trøndelag.

 

Overlevelse i Sør-Trøndelag

I Sør-Trøndelag var det totalt 2.462 bedrifter som startet virksomhet tilbake i 2009. Fem år senere var det 631 igjen, og dette gir en overlevelsesgrad på 25,6 prosent. En titt på fylkesoversikten viser oss at det er i Oppland man tilsynelatende står best rustet, da hver tredje forretning (33,1 prosent) kom seg gjennom de første fem årene i næringslivet. Hedmark og Sogn og Fjordane følger like bak, og gir oss et bilde av at steder med mer spredt bebyggelse har bedre evne til å overleve.

Svakest på fylkestabellen er Oslo, der bare 23,9 prosent av bedriftene overlever fem år.

 

Best i Sør-Trøndelag

I Sør-Trøndelag er det Bjugn kommune som får æren av å ligge nest øverst blant kommunene med minst 20 etableringer. Her kom det til 29 virksomheter i 2009, og fem år senere var 13 av dem fortsatt i full vigør. Det gir en overlevelsesgrad på nær 45 prosent. Øverst på fylkeslisten (alle) ligger likevel Osen kommune, der begge de nystartede bedriftene var i drift fem år senere.
Svakeste i Sør-Trøndelag er Klæbu kommune, der bare 17,4 prosent av virksomhetene kom seg gjennom de fem første årene.

 

Av Yngve Johnsen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments