Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Historisk premiere
Fra innspillingen om kristningen i Hemne. Foto: Helene Os

Fra innspillingen om kristningen i Hemne. Foto: Helene Os

Historisk premiere

HEMNE: De historiske filmene om Øragata er nå klare, og 9.mai kan du se samtlige seks filmer i KulØr’n. Samme dag plasseres infotavlene på alle de stedene som hendelsene utspinner seg, slik at alle kan laste ned filmene.

 

 

I et og et halvt år har Hemne kommune, i samarbeid med fylkeskommune, jobbet med det såkalte KULMIN-prosjektet. Det har resultert i seks filmer om historiske hendelser i sentrum av Kyrksæterøra. Fra kommunekaia og opp til kirka.

9.mai inviteres alle til premiere på KulØr’n.

– Vi fyller opp så lenge det er plass, og det er selvfølgelig gratis, smiler enhetsleder kultur i Hemne kommune, Reidar Klungervik.

 

Samme dag utplasseres også infotavler med QR-koder på samtlige steder det er laget film om.

– Da kan alle som ønsker det laste ned filmene til mobil eller nettbrett. Her går publikum rett inn i historien om det som skjedde på akkurat det stedet. Vi har gjort det litt annerledes enn andre KULMIN-prosjekter og filmer som er laget og sånn sett er prosjektet i Hemne unikt. Derfor har vi også fått en henvendelse fra fylkeskommunen om å lage en film om filmene. Om hvordan vi har gjort det. Den filmen skal brukes som markedsføring av KULMIN-prosjektet, forklarer Klungervik.

 

Over 60 frivillige har deltatt i prosjektet i Hemne.

– En enorm egen- og frivilliginnsats er nedlagt og det ligger flere månedsverk bak det ferdige produktet. Vi er utrolig heldige i Hemne så har så mange teater- og revylag samt frivillige som alltid sier ja. Det er helt unikt. Vi har også positive grunneiere som ser verdien og nytten av et slikt prosjekt og lar oss plassere infotavler på eiendommen sin, påpeker Klungervik.

Fra 9. mai kan alle som besøker Hemne oppleve en reise fra kaia til kirka med tema fra 1030 til 1960-tallet. Infotavler kommer på plass på seks steder og du kan laste ned film tilknyttet hvert enkelt sted. Enhetsleder kultur, Reidar Klungervik, inviterer til gratis premiere på samtlige filmer i KulØr’n samme kveld.

Fra 9. mai kan alle som besøker Hemne oppleve en reise fra kaia til kirka med tema fra 1030 til 1960-tallet. Infotavler kommer på plass på seks steder og du kan laste ned film tilknyttet hvert enkelt sted. Enhetsleder kultur, Reidar Klungervik, inviterer til gratis premiere på samtlige filmer i KulØr’n samme kveld.

 

Hvis vi starter ved kommunekaia finner vi løypas første infotavle foran naustet ved kaia. Her dukker historien om Dyrnes Skofabrikk opp. Løypas andre infotavle finner vi på veggen hos Ingrid Stølen. Her møter vi Anders Øren som bodde i ei fiskerstue på Øren under Kirksæter.

Film nummer tre finner du info om ved Gjensidige, og her er det teselskap i Borg-gården.

På det glade hjørnet finner du neste tavle, og her kan du bli med på stabelavløpningsfest for Øgir i 1867 i Wesselgården.

Film nummer fem finner du kode til ved Lund Bakeri og tar for seg bakeritradisjonene i Hemne.  Den foreløpig siste infotavlen finnes ved Hemne kirke og omhandler kristninga i Hemne i 1030.

Og trenger du å lade mobil eller nettbrett underveis så er det ladestasjon hos Lund Bakeri og ved Hemne frivilligsentral. Dette vil også bli skiltet.

 

Men prosjektet er ikke ferdig med den sjette filmen.

– Planen er å fortsette med flere historiske steder i Hemne. Digital formidling blir mer og mer aktuelt, og det er en helt ny måte å fortelle historier på. Og det er ikke bare turister og folk som besøker Hemne som har glede av dette – det finnes også helt sikkert mange hemnværinger som ikke kjenner til historiene, mener Reidar Klungervik.

 

Hensikten med filmprosjektet er å bidra til større interesse og kunnskap om vår felles historie og kulturarv, samtidig som at det kan bidra til økt stolthet og styrket identitet for kommunens innbyggere. Prosjektet er en del av sentrumsprosjektet hvor et av målene er økt trafikk i Øragata.

– Vi håper og tror at dette skaper interesse og begeistring hos alle de som besøker Hemne gjennom året. Hemne har en rikholdig historie, mener Klungervik.

 

Prosjektet er finansiert av fylkeskommunen og Hemne kommune.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments