Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Hun er årets hemnværing
Turid Ersvik er årets hemnværing. Her sammen med juryformann Olav Magnus Stamnestrø.

Turid Ersvik er årets hemnværing. Her sammen med juryformann Olav Magnus Stamnestrø.

Hun er årets hemnværing

HEMNE: Turid Ersvik har gjennom snart 40 år vært en markant ildsjel innenfor kulturlivet og frivilligheten i Hemne. Derfor mottar hun i år prisen «Årets hemnværing».

 

– Å æ som e fra baillsund!

Det kommer kontant fra Turid Ersvik når hun får beskjed om at hun er kåret til «Årets hemnværing».

 

For hun er opprinnelig fra Kristiansund, men etter snart 40 år i Hemne er hun hemnværing så god som noen.

For Turid kom til Hemne i 1979 – litt ved en tilfeldighet.

– Jeg underviste i orgel i Kristiansund og fikk en telefon fra Gunnar Bjørkøy som spurte om jeg ville bli med i oppstarten av musikkskole i Hemne. Det sa jeg nei til. Tilfeldighetene førte imidlertid til at jeg allikevel endte opp i Hemne. Jeg kjente daværende organist i Hemne, Oddbjørn Waagbø, og dro på besøk. I forbindelse med besøket kom det opp at det var ledige jobber ved Hemne Psykiatriske, og det var egentlig i den retningen jeg ville gå. Jeg søkte og fikk jobb. Dermed gikk ferden til Hemne sammen med Ronny sønnen min, forteller Turid, som også etter hvert ble involvert i musikkskolen.

– Jeg måtte jo bare si ja når jeg først var her, ler Turid.

Som etter et år hadde 105 elever på orgel og også overtok musikkførskolen.

– Siden har jeg holdt på med dette. Og det gir meg så mye energi og glede, forklarer Turid, som også var med og startet Hemne Teaterlag sammen med Egil Hoem.

 

Selv om det var en tilfeldighet at Turid endte opp i Hemne og som lærer ved kulturskolen, så er det ikke en tilfeldighet at hun nå er «Årets hemnværing».

Helt siden 1979 har Turid vært en markant skikkelse innenfor musikk- og kulturlivet i Hemne. Hun er fortsatt, i en alder av 62 år, lærer ved kulturskolen i Hemne, men har også satt sitt preg på kulturlivet i kommunen i form av sine mange karakterer og forestillinger. Som «Kaptein Vannskrækk», «Nissefest i Roberget» og «Agda Olsen». Hun har ført mang en sang og forestilling i pennen, og utgitt plater med barnesanger. Og når Turid går i butikken vanker det alltid klemmer fra både små og store. Alle vil ha en bit av Turid – og alle kjenner henne.

 

Den som kanskje kjenner henne best er samboer gjennom mange år, John Marvin Myrhaug.

– Jeg vet alltid når Turid er i den kreative boblen. Når det klimpres på keyboardet på loftstua vet jeg at det er ting på gang. Og da får jeg se fotball i fred i hovedstua, ler John Marvin.

– Det er jo hobbyen min, og når ideene kommer så stenger jeg meg inn i ei boble og glemmer det rundt meg, forklarer Turid.

Som heller ikke nå hviler på sine laurbær.

– Jeg har en ide til en juleforestilling med «Kaptein Vannskrækk», smiler Turid, som akkurat har lagt to forestillinger av «Nissefest i Roberget» bak seg.

– Det er så fantastisk at alle sier ja til å være med på galskapen min. Jeg er virkelig heldig som får med meg så flinke folk, mener Turid.

 

Som egentlig ikke liker oppmerksomhet.

– Nei, jeg liker ikke fokus på meg selv. Men å stå foran et stort publikum blir noe annet. Da er det verre å få oppmerksomhet i form av en slik pris. Jeg er imidlertid utrolig glad for å få prisen, og det inspirerer meg til å fortsette, sier Turid som også er levende opptatt av barn og kultur.

– Det gir meg så mye tilbake. Samspill med barn er helt fantastisk, mener Turid som har ansvaret for babysang og musikklek ved kulturskolen.

Turid har blant annet skrevet forestillingen «Kaptein Vannskrækk» til glede for både store og små.

Turid har blant annet skrevet forestillingen «Kaptein Vannskrækk» til glede for både store og små.

Prisen «Årets hemnværing» består av en plakett og en pengepremie på 10.000 kroner. Og pengepremien skal selvfølgelig Turid bruke på det hun liker aller best.

– Pengene må jo nødvendigvis benyttes i forbindelse med noe av det jeg holder på med – som nye forestillinger. Forresten trenger jeg et uttrekkbart bord jeg kan ha ved siden av keyboardet mitt, ler Turid, som absolutt ikke har tenkt å gi seg ennå.

– Jeg kommer nok til å holde på med dette så lenge jeg kan. Og jeg håper det er igjen en «arv» etter meg den dagen jeg tar turen litt lenger opp, smiler prisvinneren.

 

Det er vi ikke i tvil om.

 

Om Årets hemnværing

«Årets hemnværing» deles ut gjennom et samarbeid mellom Hemne Sparebank og Søvesten. Juryen består av Olav Magnus Stamnestrø (Hemne Sparebank), Reidar Klungervik (enhetsleder kultur Hemne kommuen), Anette Ertvåg (lensmann i Hemne og Snillfjord), og May S. Bjørkaas (redaktør i Søvesten). Prisen består av en plakett og 10.000 kroner og deles ut årlig.

 

Årets begrunnelse fra juryen:

Gjennom snart 40 år har Turid vært en solid ildsjel og pådriver innenfor kulturlivet og det frivillige arbeidet i Hemne. Oppofrende og engasjert i mye – en pådriver og en primus motor. Hun har uten tvil utvist en stor innsats for lokalsamfunnet, og er en stor bidragsyter innenfor kulturlivet med sine karakterer og forestillinger som «Kaptein Vannskrækk» og «Nissefest i Roberget». Ikke minst sørger hun for at den oppvoksende slekt får kultur inn i blodet fra tidlig alder både gjennom sin jobb ved Hemne kulturskole og på frivillig basis.

Hun er alltid i aller høyeste grad til stede, og et ekte ja-menneske.

Hennes engasjement, stå-på-vilje, og positive personlighet gjør henne til en stor ressurs for lokalsamfunnet, og en verdig mottaker av prisen Årets hemnværing.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments