Hjem   >   Næringsliv   >   Med blikk for blekk
Harald Traa har flyttet inn i lokalene etter blikkenslagerfirmaet T. Dalum, og har allerede fullbooket første måned med egen bedrift.

Harald Traa har flyttet inn i lokalene etter blikkenslagerfirmaet T. Dalum, og har allerede fullbooket første måned med egen bedrift.

Med blikk for blekk

HEMNE: Harald Traa (49) startet fra årsskiftet som blikkenslager i Hemne. Han kjøpte seg rett og slett en jobb.

 

Han har jobbet som blikkenslager helt siden han gikk i lære hos Olaf Hansen i Trondheim på slutten av 80-tallet. Opprinnelig er han fra Bjugn, men jobben har ført ham blant annet til Tromsø og Vesterålen hvor han har jobbet blant annet som prosjektleder og drevet eget firma. Nå har det gamle håndverkeryrket ført ham til Hemne.

– Jeg fikk meg egentlig jobb i Molde, men den varte bare i to uker før vi ble oppsagt på grunn av økonomi. Så da ble jeg arbeidsledige, og det er ikke bare, bare å finne ny jobb – spesielt når det er så mange om beinet. I disse dager er det også mange offshorearbeidere med god kompetanse en må konkurrere mot. Det hjelper lite å ha svennebrev og teknisk fagbrev hvis det er en ingeniør arbeidsgiveren er ute etter, mener Traa.

 

Rundt midtsommer i fjor kom imidlertid Traa over en annonse for salg av blikkenslagerutstyr.

– Jeg ringte, og det viste seg at det var Tormod Dalum i Hemne som skulle selge utstyr. Jeg sa jeg ønsket å kjøpe utstyret med betingelsen at jeg også fikk leie lokalet, og det gikk i boks. Dermed var det klart for å starte eget firma, og 1.januar var Blekkenslager’n en realitet, sier Harald Traa som allerede har fullbooket januar måned.

 

– Markedet er bra, så jeg regner med at det i løpet av april vil være rom for en til to ansatte i tillegg til meg, mener Traa, som ikke har overtatt Dalums kundeportefølje men har startet med blanke ark.

 

Den første tiden går imidlertid med til å få på plass alle papirer.

–  Det går på HMS og alle sånne typiske engangsjobber som en er nødt til å ta tak i, forklarer Traa.

 

Noe han også skal ta tak i er lokalene i Hellandsjøveien.

– Planen er å renovere lokalene og å flytte kundemottaket til motsatt side. Bygget ligger perfekt til og er godt synlig, så jeg er glad jeg fikk leie lokalene her. Jeg har et godt inntrykk av Hemne så langt så jeg ser lyst på det, sier Traa, som ikke er helt ukjent med Hemne fra før.

– Jeg var mye i Hemne på slutten av 80-tallet. Da var jeg sjåfør og rigger for bandet Neon en tid, så jeg har mange kjente her. Det var ei artig tid, ler Harald, som flyttet til Hemne sist sommer og allerede har rukket å bli medlem av Hemne FrP.

– Jeg brenner for en del ting, og ønsker å bidra i samfunnet. Derfor har jeg engasjert meg i politikken, forklarer blikkenslageren, som også har et hjerte som banker for fotball.

 

– Jeg har blant annet jobbet som trener og dommer, så det blir nok en del turer ned i Ånesøyan for å se fotballkamper når sesongen starter, smiler Harald.

 

– Bedriften din har fått navnet Blekkenslager’n. Hvorfor blekk og ikke blikk?

– Rett og slett fordi domenet Blikkenslager’n var opptatt, ler Harald, som nå skal drive etter mottoet «Blikk for blekk».

– Ja, det er slagordet mitt, ler den opprinnelige bjugningen som allerede har ordreboka full av jobber.

 

Fakta

Kobber- og blikkenslager er en håndverker som lager og monterer beslag og detaljer til takfasader og ventilasjonsanlegg og som bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring er en del av arbeidsområdet. Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som for eksempel kobbersinkstål og aluminium

Opplæringen i faget skjer i Norge normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Fra 2005 er tittelen for håndverkeren «blikkenslager». Faget heter «ventilasjons- og blikkenslagerfaget».

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments