Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Nå må du spare på vannet
Risikoen får å gå tom for rent drikkevann fører nå til restriksjoner.

Risikoen får å gå tom for rent drikkevann fører nå til restriksjoner.

Nå må du spare på vannet

HEMNE: Hemne kommune innførte tirsdag restriksjoner på vannforbruk for alle abonnenter tilknyttet Eide kommunale vannverk. Risikoen for å gå tom for rent drikkevann er årsaken.

 

 

Hemne kommune har i lang tid slitt med Eide kommunale vannverk. Det har i 2018 vært flere store hendelser ved vannverket som har gjort at en nå er på grensa til å kunne levere rent drikkevann til abonnentene.

 

Det har vært store kapasitetsproblemer ved vannverket i 2016 og 2017. Utviklingen har vært gradvis større jernkonsentrasjoner, og mindre tilgjengelig vann fra grunnvannsanlegget på Eidsneset. Derfor har det vært krevende å holde produksjonen oppe på et forsvarlig nivå, og det har vært mange hendelser der det har vært kritisk lavt nivå i vannverkets høydebasseng.

 

Eide kommunale vannverk har ingen reservevannkapasitet, slik at hvis produksjonen ikke holder tritt med forbruket vil en måtte gå over i en situasjon med krisevannforsyning. Dette vil igjen si at bakterie-/parasittholdig vann slippes ut på forsyningsnette. Dette medfører stor helsefare for alle abonnenter.

 

Fra tirsdag denne uken innførte Hemne kommune restriksjoner på vannforbruket. Restriksjonen gjelder både privat- og næringsabonnenter. Inntil restriksjonene er opphevet, er det forbudt å spyle veier og gårdsplasser, vanne plen og å sløse med vann på andre måter.

 

Konsekvensene hvis dette ikke overholdes er at det er en risiko for at det vil gå tomt for rent drikkevann.

– Reserver som skal brukes til slokkevann ved brann blir også brukt opp. Skulle det bli tomt for drikkevann, vil det medføre at alle abonnentene risikerer å måtte koke vannet i lang tid. Dette vil få store følger for bedrifter som er avhengige av rent vann, samt potensiale for sykdomsutbrudd i befolkningen, skriver Hemne kommune på sin hjemmeside.

 

Enhetsleder TLM ved Hemne kommune, Magne Jøran Belsvik vil ikke krisemaksimere situasjonen, men sier restriksjonene kan bli langvarige.

– Ved spyling går det så mye vann at belastningen blir for stor og vi bruker opp reservekapasiteten. Restriksjonene kan faktisk vare til vi får på plass et nytt vannbehandlingsanlegg sommeren 2019. Vi bygger imidlertid nå et reserveanlegg med vannuttak fra Rovatnet hvor vannet renses, og har søkt Mattilsynet om å bruke dette hvis vi kommer i en krisesituasjon. Dette er ikke godkjent ennå, men målet er å få ut bakteriefritt vann her som en nødløsning. Om dette går i orden kan restriksjonene bli opphevet, men først må dette anlegget godkjennes, sier Belsvik.

Reserveanlegget bygges nå i den gamle pumpestasjonen i Roøyan.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments