Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Navnet blir Heim
Kommunaldepartmentet har siste ord i saken, men Hemne som kommunenavn vil mest sannsynlig forsvinne fra 2020.

Kommunaldepartmentet har siste ord i saken, men Hemne som kommunenavn vil mest sannsynlig forsvinne fra 2020.

Navnet blir Heim

HEMNE/HALSA/SNILLFJORD: Fellesnemnda for Hemne, Halsa og Snillfjord vedtok mandag med 13 mot stemmer at den nye kommunen skal hete Heim. Kommunaldepartementet tar den endelige beslutningen.

 

 

Etter en lang debatt i Fellesnemnda ble det gjort vedtak om at den nye kommunen skal hete Heim. Fellesnemnda består av fem representanter fra hver av de tre kommunene – totalt 15 representanter. Kun to ønsket en videreføring av Hemne; Svein Ustad og Håvard Stamnestrø (Ap).

– Det er flere årsaker til at jeg mener det er best å beholde Hemne-navnet. Debatten har eskalert noe den senere tiden både på sosiale medier og i form av leserinnlegg. Derfor bestemte jeg meg for å sette meg grundigere inn i saken. Det er viktig å lytte til både fagfolk og hva folket mener. Det er lett å anerkjenne det for eksempel Kolbjørn Aune som lokalhistoriker påpeker; at det finnes historiske argument for å beholde Hemne som navn, men også geografisk og praktisk. Og vi skal ikke glemme markedsføringsverdien som ligger i Hemne som kommunenavn. Heim er en liten del av Hemne-regionen. Derfor vil jeg fortsatt ha Hemne som navn. Da legger jeg også vekt på det Språkrådet har sagt i denne sammenhengen, sier Håvard Stamnestrø.

Håvard Stamnestrø

Håvard Stamnestrø

 

Han mener det er tatt alt for mye hensyn til intensjonsavtalen mellom de tre kommunene i denne saken.

– En intensjonsavtale vil si at vi har intensjoner om å gjøre noe, men at det kan komme anbefalinger om noe annet. Vi skal selvfølgelig bruke den, men den skal ikke være bindende. Intensjonsavtalen sier også at den enkelte kommune ikke skal foreta investeringer på mer enn 5 millioner i perioden fram mot kommunesammenslåing uten at det er forelagt Fellesnemnda. Det ble det ikke tatt hensyn til da det ble bevilget 11 millioner til ny fotballhall. Så her skaltes og valtes det litt etter hva som passer, mener Stamnestrø.

 

Leder i Fellesnemnda og ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem, synes også at saken har vært vanskelig.

– Ja for meg som ordfører var det vanskelig – for noen blir det feil samme hvilket valg jeg hadde landet på. Derfor valgte jeg å stemme i forhold til å se framover. For at alle skal føle seg vel i prosessen så er det viktigst å gå for et nytt navn, altså Heim. Selv om vi i Hemne ser på Heim som en liten del av dagens Hemne kommune. Jeg lener meg også litt til ansattrepresentanter som har vært klar på at et nytt navn er å foretrekke. Og representantene fra Snillfjord og Halsa i Fellesnemnda, som mener Heim er et riktig valg, mener Svanem (Sp).

 

Svanem bodde selv i gamle Heim kommune fram til den ble sammenslått med Hemne i 1964.

– Det har imidlertid ingenting med saken å gjøre – det er bare nostalgi, sier Svanem.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments