Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Nemean ut av Hemne?
Steffen Berg (nummer fire fra venstre) og resten av crewet i Nemean inviterer til lan i høstferien. Bildet er tatt under Nemeans hovedlan i februar i år.

Steffen Berg (nummer fire fra venstre) og resten av crewet i Nemean inviterer til lan i høstferien. Bildet er tatt under Nemeans hovedlan i februar i år.

Nemean ut av Hemne?

HEMNE: Nemean arrangerer tradisjonen tro lan i Hemne samfunnshus i høstferien. Når det gjelder hovedlanet i februar er imidlertid ting høyst usikre.

– På grunn av blant annet utleieregler i Hemne har vi vurdert å flytte på oss, sier Steffen Berg i admincrewet.

 

Så sant som høstferien kommer så arrangeres det lan i regi Nemean i Hemne samfunnshus, og sånn har det vært siden oppstarten for tolv år siden. Årets utgave arrangeres i perioden 11. til 15.oktober.

– Årets utgave skiller seg ikke ut fra tidligere lan – vi arrangerer over samme lest som før med to hovedcompoer (CS og Overwatch – red.anm), samt en del wildcardtuneringer. Blant annet Fifa på X-box, sier Steffen Berg i Nemean, og legger til at hovedsaken er å skape god stemning samt underholde deltakerne.

 

På plasskartet for lanet finner vi 80 plasser, men Berg understreker at det er plass til rundt 100 hvis behovet er der. Nedre aldersgrense for å delta er 11 år og øvre er 19.

Og akkurat den øvre aldersgrensen er grunnen til at Nemean har luktet på å flytte hovedlanet i februar ut av bygda. Foreningen må nemlig betale i dyre dommer for å leie Hemnehallen eller Hemne Samfunnshus hvis de øker aldersgrensen oppover idet Hemne kommunes regler for vederlagsfri leie ikke favner de over 19.

– Det, og det faktum at E-sport og data er i rivende utvikling slik at også vi må henge med, er blant årsakene til at vi har diskutert å flytte hovedlanet ut av Hemne. Det var i Hemne det startet for tolv år siden, vi hører hjemme i Hemne og vil aller helst fortsatt være her. Men – vi ønsker at også de som er eldre enn 19 kan delta. Vi har et godt rykte landet over, og er en av de få lanene som har holdt på så lenge. Miljøet utvikler seg, og 19-årsgrense er en utfordring for oss med tanke på videre utvikling. Vi krever ikke å få noe gratis, men vi ønsker oss en ny dialog med Hemne kommune hvor vi i fellesskap kan se på eventuelle løsninger. Og jeg må understreke at vi er veldig fornøyd med Hemne kommune og næringslivet for den støtten vi har fått på andre områder, påpeker Berg.

Nemean sitt lan i vinterferien (hovedlanet) samler ungdom fra hele landet til e-sport og sosialt samvær. Arkivfoto.

Nemean sitt lan i vinterferien (hovedlanet) samler ungdom fra hele landet til e-sport og sosialt samvær. Arkivfoto.

Han, og resten av crewet, er takknemlige for å få holde på med det de gjør.

– Men samtidig må vi komme oss videre. Det er viktig også for rekrutteringen, mener Berg.

 

Crewet i Nemean teller i dag rundt 30 personer, hvorav et knippe utgjør admingruppen. Organisasjonen har ingen sjef, og alle jobber frivillig med forskjellige områder.

Også jentene har etter hvert inntatt miljøet og antallet øker for hvert år.

– Vi har tatt inn to nye jenter i crewet i år, og det er absolutt positivt. De har absolutt noe her å gjøre. Vi synes det er tøft at vi har flere jenter både i crewet og i admin-gruppa, sier Berg.

 

At stadig flere jenter driver med e-sport gjenspeiles også på landsbasis, og blant annet årets utgave av The Gathering kunne vise til rekord i forhold til antall deltakende jenter.

Flere skoler tilbyr nå E-sport som programfag – blant annet Tiller Videregående skole i Trondheim. Å spille dataspill daglig, kan gi ungdom langt bedre resultater i matematikk, lesing og naturvitenskap. Det kommer fram av en undersøkelse gjort ved Royal Melbourne Institute of Technology i Australia, og er blant årsakene til at Tiller Videregående har valgt å tilby faget.

I Norge har e-sport fått en betydelig vekst gjennom Telenorligaen, som er Gamer.no sin e-sport satsning, samt gjennom ligasystemet til TV2 (Alt-i-box ligaen). Innen 2018 forventes det at det skal være 145 millioner e-sport utøvere i verden.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments