Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Ny årbok fra historielaget
Årbok nummer fire i rekken er nå klar for salg.

Årbok nummer fire i rekken er nå klar for salg.

Ny årbok fra historielaget

HEMNE: Hemne Historielag utgir nå den fjerde årboka i rekken. Årboka byr blant annet på historien om Hevne Tuberkulosehjem som ble åpnet for nøyaktig hundre år siden.  Og glimt fra 300 år gamle kirkebøker.

 

Bokkomiteen i Hemne Historielag har brukt det siste året til å fylle en ny årbok som nå er i salg ved dagligvarebutikkene i Hemne.

 

I boka, som byr på mange tema og historier, presenteres blant annet Hevne Tuberkulosehjem som hadde fylt hundre år i år hvis det fortsatt eksisterte.

Byggingen av Hevne Tuberkulosehjem ble startet i desember 1914, men det skulle gå to og et halvt år før det sto ferdig. Åpningen ble holdt 11. februar 1917, og hele historien kan du altså nå lese i årboka. Vi får et innblikk i kirkebøkene for 300 år siden, og blant annet historien om Ola Svekling fra Aunhaugen. Kort sagt en innholdsrik årbok med noe for enhver.

Anne Elisabet Sinnes i Hemne Historielag byr på nå årbok.

Anne Elisabet Sinnes i Hemne Historielag byr på nå årbok.

– Hvordan plukker dere ut stoff til årboka?

– Vi lager en liste hvor vi noterer ideer etter hvert, og vi får også tips fra publikum, forklarer leder i Hemne Historielag, Anne Elisabet Sinnes.

Som sammen med de fire andre medlemmene i bokkomiteen har brukt det siste året på å fullføre den fjerde årboka i rekken.

– Vi forsøker å få med stoff som dekker hele kommunen, og å ha med historisk materiale fra flere slekter. Noen slekter har vi mer informasjon om enn andre, men vi prøver så langt det går å presentere flest mulig, sier Sinnes.

 

Hemne kirke er 200 år i år, men historielaget har valgt å ikke dekke dette i årboka.

– Det kommer en egen bok om Hemne kirke i forbindelse med jubileet – ført i penn av Kolbjørn Aune. Så vi har valgt å ikke fokusere på dette i årboka. Derimot har vi med en artikkel om kirkebøkene, forklarer Sinnes.

 

Boka kommer i et opplag på 500, og tradisjonelt har historielaget solgt godt av årbøkene.

– Vi har hatt bra salg tidligere år, og regner med også årets utgave vil gå unna. Hvis noen mangler tidligere årbøker så har vi noen igjen av dem også, smiler Sinnes.

 

Som allerede har planer for flere utgivelser neste år.

– Foruten årbok planlegger vi å utgi boka «Hilsen fra Hemne» neste år. Denne boka skal inneholde informasjon om poståpnerier og postkontor som har vært i Hemne, og presentere et stort utvalg av gamle postkort. Her trenger vi hjelp fra publikum. Se gjennom skuffer og skap om du har gamle postkort fra Hemne. Spesielt er vi interessert i postkort fra Vasslia, Staurset,  Magerøya, Heim og Taftøy, forklarer Sinnes og frir herved til hemnværingene.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments