Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Ny årbok under produksjon
Redaksjonen i Hemne Historielag. Fra venstre Anne Elisabet Sinnes, Knut Totland, Tove Lervik og Liv Anne Lervik. Foto: Hemne Historielag

Redaksjonen i Hemne Historielag. Fra venstre Anne Elisabet Sinnes, Knut Totland, Tove Lervik og Liv Anne Lervik. Foto: Hemne Historielag

Ny årbok under produksjon

HEMNE: Hemne Historielag er i rute med ny årbok som utgis før jul.

 

Bokkomiteen i Hemne Historielag, bestående av Anne Elisabet Sinnes, Knut Totland, Tove Lervik og Liv Anne Lervik, har jobbet med ny årbok siden forrige årbok ble utgitt. Og skal vi tro Anne Elisabet har de overhodet ingen problemer med å finne stoff.

– Det er mye å ta av for å si det sånn, ler Anne Elisabet, uten å røpe så alt for mye av innholdet i årets bok.

 

Noe av innholdet kan hun allikevel si litt om.

– Amerikabrev blir det noen av også denne gangen. Og vi har med en artikkel om Oliver Rosto blant annet, avslører Sinnes.

 

Oliver Rosto, eller Ole Augustinussen Røstø, var født på Bjørkneset i Hemne i 1881. Den unge og kanskje litt eventyrlystne Ole Røstø var 19 år da han utvandret til Amerika, og ble etter hvert kjent som en pioner innenfor luftfartshistorien. Allerede i 1909 bygger Ole sitt eget primitive fly, Duluth No.1 – oppkalt etter hjembyen i Minnesota. Amerikanske kilder hevder dette var i 1908. Rob Mulder har skrevet en bok om Oliver Rosto – deler av historien vil du nå finne i historielagets årbok.

 

I årboka tar historielaget også for seg historien til brødrene Mogstad, og motstandsarbeidet under andre verdenskrig.

Egil, Ole og Leif Mogstads mor var fra Stølan i Hemne, så de har nære bånd til bygda.

– Det er viktig å ikke glemme hva som skjedde under andre verdenskrig. Brødrene Mogstad, som har nære bånd til Hemne og også har slekt her, var medlemmer av Thingstadgruppa i Trondheim. I årboka får du vite mer om brødrene og motstandsarbeidet under krigen, sier Sinnes.

 

Hemne Historielag teller i dag rundt 80 medlemmer.

– Det synes vi er et godt medlemstall etter bare ett års drift, smiler Anne Elisabet.

 

Av May S. Bjørkaas

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments