Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Ønsker samboergaranti
Hemne Frp vil sørge for at samboere og ektepar får bo sammen på sykehjem, dersom den ene parten havner der.

Hemne Frp vil sørge for at samboere og ektepar får bo sammen på sykehjem, dersom den ene parten havner der.

Ønsker samboergaranti

HEMNE: Hemne FrP vil ha samboergaranti i Hemne kommune, og fremmer nå forslaget ovenfor kommunestyret.

 

Hemne Frp vil sørge for at samboere og ektepar får bo sammen på sykehjem, dersom den ene parten havner der.

– Vi er opptatt av at eldre ektepar eller samboere ikke skal måtte skilles dersom en havner på sykehjem. Vi mener det er en selvfølge at ektepar eller samboere skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, også etter at en av dem for behov for plass på sykehjem, skriver gruppeleder i Hemne FrP, Bjørn Eidsvoll i en pressemelding.

Helseminister Bent Høie (H) har også oppfordret norske kommuner til å tilby samboergaranti for eldre ektepar der minst en har omsorgsbehov.

Han mener norske kommuner bør diskutere om eldre som har et ønske om å bo sammen skal få en garanti.

– Neste steg vil være å lage nasjonale kriterier for dette, sier helseministeren.

Bjørn Eidsvoll

Bjørn Eidsvoll

– Å få leve med sin ektefelle eller samboer også når man blir gammel og får store hjelpebehov betyr mye for livsgleden, trygghetsfølelsen og for å kunne være sjef i eget liv. Det er en trygghet de eldre i Hemne fortjener. Det vil samtidig bidra til å forebygge ensomhet. Selv om en samboergaranti kan medføre en ekstra beboer i avdelingen er det ikke til å komme bort fra at en ektefelle eller samboer også må ses som en ressurs, mener Eidsvoll, og understreker at det skal være en frivillig ordning.

 

Hemne FrP ønsker derfor at det utarbeides retningslinjer for betaling og praktisering av samboergarantien, og at rådmannen innarbeider dette i planleggingen av nye sykehjem.

 

AP-leder positiv

Arbeiderpartiet har også frontet samboergaranti, og partiet sentralt mener dette skal være et standardtilbud i alle kommuner.

Hemne Arbeiderparti har ikke tatt stilling til saken eller drøftet dette i partigruppa så langt.

– Som et umiddelbart svar fra meg så stiller jeg meg veldig positiv til dette. Hovedutfordringen ligger vel for Hemne sin del i at vi allerede har sprengt kapasitet på sykehjemsplasser, så et eventuelt positivt vedtak på dette vil medføre en jobb for rådmannen for å imøtekomme behovet for doble rom og boenheter, sier leder i Hemne Arbeiderparti, Håvard Stamnestrø.

– Jeg er veldig for en verdig og god eldreomsorg. Hemne Arbeiderparti har prioritert eldre i alle våre budsjetter i mange år. At dette kommer fra Hemne FrP er allikevel oppsiktsvekkende da eldreomsorg ikke har vært deres fanesak i tidligere budsjetter. Dette er en sak som kommer fra FrP sentralt. Et kjapt søk på nett viser at dette er en landsomfattende kampanje som nå er igangsatt og foreslått i mange kommuner, sier Stamnestrø.

Håvard Stamnestrø

Håvard Stamnestrø

Ingen hastesak

Rådmann i Hemne, Torger Aarvaag, sier at dette ikke har vært noe problem i Hemne hittil, og at det dermed ikke er en hastesak.

– Vi har sagt vi skal behandle dette før sommeren, men vi må først se på hva en slik garanti innebærer. I Hemne har ikke dette vært noe problem, og i de tilfellene det har kommet opp så har vi løst det. Men å gi en garanti blir litt annerledes. Faktum er at det blir stadig flere eldre, og stadig flere eldre eldre, og vi er derfor inne i en prosess hvor vi ser på hvordan dette skal løses i framtiden. I Hemne har vi omsorgsboliger som egner seg for ektepar, og vi har noen få rom som er større enn andre. Men det har som sagt ikke vært noe problem hittil. Vi kommer nok opp i noen dilemmaer hvis det skal gis en garanti. Et gitt eksempel kan være at mor blir syk, og far som er frisk flytter inn sammen med mor. Mor dør, mens far fortsatt får bo på sykehjemmet selv om han er frisk og kan bo hjemme. Da opptar han en plass. Så vi vet ikke hvordan dette slår ut – her må de som jobber med dette til daglig se på det, og vi må ha en utredning, mener Aarvaag.

Torger Aarvaag

Torger Aarvaag

Flere kommuner har garanti

I Oslo har det vært samboergaranti siden 2011.

– Det har ikke ført til en problematisk stor pågang av ektepar som ønsker å benytte seg av ordningen, sier direktør i sykehjemsetaten, Helge Jagmann.

– Årlig har kun 3-4 ektepar ønsket å bo sammen i sykehjem. Det er 3850 heltids sykehjemsplasser i Oslo så da er dette en forsvinnende liten andel, mener Jagmann.

 

Også Arendal kommune innførte i fjor samboergaranti etter stort mediepress da kommunen nektet ekteparet Gunvor og Charles Hovd Nilsen å bo sammen i omsorgsbolig.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments