Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Nyheter   >   Skal bestige verdens høyeste fjell
Fra toppen på Australia på landets nasjonaldag 26.januar i år.

Fra toppen på Australia på landets nasjonaldag 26.januar i år.

Skal bestige verdens høyeste fjell

HEMNE: Erlend Ness fra Kyrksæterøra har satt seg ett hårete mål. 31.mars reiser han til Himalaya for å bestige Mount Everest.

 

Erlend Ness har besteget samtlige kontinenttopper i verden. Med unntak av den høyeste toppen av dem alle: Mount Everest. Nå skal imidlertid drømmen realiseres.

 

Ingen trøndere har så langt besteget samtlige kontinenttopper. Erlend kan dermed bli den første.

Erlends liste, før Mount Everest, ser slik ut:

 

  1. Desember 2011: Kilimanjaro (5.895), Tanzania – Afrika
  2. Juni 2012: Elbrus (5.642), Russland – Europas høyeste fjell etter 1991
  3. Juni 2013: Mont Blanc (4.810), Frankrike – Europas høyeste fjell til og med 1991
  4. Desember 2013: Aconcagua (6.962), Argentina – Sør-Amerika
  5. Oktober 2014: Carstensz Pyramid (4.884), Indonesia – Oseania (Messner’s liste)
  6. Juni 2015: Mt.McKinley/Denali (6.194), USA – Nord-Amerikas høyeste fjell
  7. Januar 2017: Mt.Vinson (4.892), Antarktis – Antarktis kontinents høyeste fjell
  8. Januar 2018: Mt.Kosciuszko (2.228), Australia – Oseanias Høyeste fjell (Bass’ liste)
Carstenzs summit i 2014.

Carstenzs summit i 2014.

Når Erlend nå tar turen på toppen av Mount Everest skjer det sammen med et helamerikansk team bestående av fem klatrere og fem sherpaer ledet av Ryan Waters fra Mountain Professionals i Colorado.

– Waters var første amerikaner til å bestige 7-summits, og å gå på ski til Nord- og Sydpolen uten etterforsyninger. Han har besteget Everest fire ganger, senest i mai i fjor, og har besteget flere andre 8-tusenmeter topper i Himalaya. Han regnes som en av verdens fremste ekspedisjonsledere, sier Erlend Ness.

 

Ryan har guidet Erlend to ganger tidligere, senest i Antarktis i fjor.

Erlend var også invitert til å bli med i fjorårets Everest-ekspedisjon som Ryan ledet, men av private årsaker måtte Erlend utsette deltagelsen til i år.

Erlend sammen med Ryan Waters i Antarktis i fjor.

Erlend sammen med Ryan Waters i Antarktis i fjor.

Det vil følge med et amerikansk TV-team et stykke opp i fjellet, som skal lage en TV-reportasje fra ekspedisjonen. For de som er interessert vil det være mulig å følge med på fremdrift underveis på Mountain Professionals sine nettsider.

– Ryan vil underveis ringe inn oppdateringer fra fjellet til sin sekretær i USA, som fortløpende vil oppdatere nettsiden med nyheter, forklarer Erlend.

Som nå er klar for sitt livs eventyr.

 

– Jeg skal nå til Himalaya for å gjøre et ærlig forsøk på å nå toppen på Everest. Jeg har trent bra i lang tid, og tror min fysiske og psykiske tilstand skal være bra nok til å kunne nå toppen på verdens tak. Det kan imidlertid oppstå uhell, været kan bli for dårlig og andre eksterne faktorer som jordskjelv, snøskred og så videre kan sette en stopper for forsøket. Men jeg er som alltid optimist, det her skal jeg klare, mener Erlend.

 

Som har høye forventninger og vet dette blir hans livs opplevelse.

– Dette basert på opplevelser fra tidligere høye fjell, med teamwork, det å nå et felles mål sammen med venner, og få fantastiske naturopplevelser – som i mange tilfeller er så ekstreme at det er vanskelig å beskrive. For meg handler dette også om å teste grenser. Jeg har besteget sju kontinenttopper samt Mont Blanc. Jeg har aldri hatt problemer av noen art som har gjort at jeg har vurdert å gi meg underveis. Hvis Everest gjør at jeg gir opp underveis, så har jeg i hvert fall fått testet min grense, og kan være tilfreds med det, poengterer Erlend.

 

– Mange spør meg, hvordan tør du dette – det er jo livsfarlig. Mange ligger jo igjen døde der oppe. Jeg er vel skrudd sammen slik at jeg ikke lar følelser styre frykt, men faktakunnskap. Om det så gjelder å svømme med hai eller å bestige Everest. Faktum er at dødsraten ligger på ca 5-6 prosent, og i fjor var den på 1 prosent. I tillegg er det få nordmenn som har dødd i Everest, og min guide Ryan har aldri mistet teammedlemmer. Dessuten er både jeg og resten av teamet veldig erfarne nå. Mange av de som dør gjør det på grunn av personlige feil som skyldes uerfarenhet og kunnskapsmangel. Men vi er alle klar over risikoen, og vet det kan gå snøras, komme kraftige jordskjelv og så videre. Men jeg er klar for mitt livs eventyr, sier hemnværingen som har sett toppen av verden flere ganger enn de aller fleste.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments