Hjem   >   Næringsliv   >   Stål i ben og armer
Tore Vinterdal (til venstre) sammen med daglig leder Terje Melvold overvåker skjæring av stål.

Tore Vinterdal (til venstre) sammen med daglig leder Terje Melvold overvåker skjæring av stål.

Stål i ben og armer

HEMNE: Det går i stål i produksjonshallen til Øra Produkter i Grøtvågen. 23 ansatte kan neste år feire 30-årsjubileum. Daglig leder Terje Melvold har stålkontroll.

 

Det startet i 1986 med Bjarne Mellemsether, Bjørn Hageskal og Harald Hageskal ved roret. I leide lokaler hos HOB.

I dag er det Terje Melvold som eier og leder den mekaniske bedriften som i dag har tilholdssted i Grøtvågen. Og som sysselsetter 23 ansatte.

Og Terje har gått gradene.

– Jeg startet i 1992, da Øra Produkter holdt til i Industriveien, som lærling. I 1999 overtok jeg bedriften, smiler Melvold, som flyttet hele virksomheten til Grøtvågen i 2004.

Det ble for trangt om plassen i Industriveien, og lite rom for utvikling.

– Dessuten har vi tilgang til sjø i Grøtvågen. Vi har mange oppdrag relatert til sjø, påpeker Melvold.

Øra Produkter var blant annet delaktig i produksjon av betongflåter sammen med Vågen flåtebygg. Bedriften har også produsert aluminiumsflåter. En befinner seg i Skottland og en annen i Lysøysundet.

Selv om bedriften ikke produserer flåter i dag, så ser ikke Melvold bort i fra at dette kan bli aktuelt igjen.

– Det jobbes med dette, sier en hemmelighetsfull Melvold.

Lav snittalder

Øra Produkters største kunde er uten tvil Wacker Holla Metall, og omlag halve av omsetningen på 15 millioner kroner genereres i forbindelse med arbeid for og ved smelteverket på Sagøren.

– Hit leier vi ut mannskap, og vi produserer forbruksvarer som tappetuter i tillegg til prosjektarbeid. Vi er en produksjonsbedrift, men driver også med vedlikehold, påpeker Melvold.

Egentlig er oppdragene mange og forskjellige for den mekaniske bedriften i Grøtvågen. Og store deler av verdiene genereres langt utenfor den oransje arbeidshallen. Med blant annet vedlikeholdsarbeid på oppdrettsanlegg langs kysten av Sør-Trøndelag og Møre.

Øra Produkter_3

Og de er konkurransedyktige.

– Pris får stadig større betydning. Men så langt har vi greid å konkurrere, smiler Melvold.

Arbeidsstokken har en snittalder på 37 år. Med andre ord er det et ungt mannskap Terje Melvold leder. Og det er ingenting å si på rekrutteringen.

– Vi er godkjent lærebedrift og har per i dag to lærlinger. Nedgangen i offshorenæringen har vi også merket på den måten at det er flere fagfolk tilgjengelig, påpeker Melvold.

Som mener det er viktig å ikke hvile på laurbærene.

– Etterutdanning er viktig. Vi må henge med i en tid hvor det stadig stilles strengere krav når det gjelder stålproduksjon. Vi kan ikke sitte med hendene i fanget. Da går det bakover i stedet for framover, mener Melvold.

Bygger gymsal

Det har imidlertid ikke alltid vært bare gull, eller skal vi si stål og grønne skoger for bedriften i Grøtvågen.

Også her merket de finanskrisen i 2009 i den grad at de måtte ty til permitteringer.

– Sommeren 2009 var vi bare fem på jobb, og slik var det et års tid før det tok seg opp igjen. I dag er det stabilt, og vi ser lyst på fremtiden, sier industrimekanikeren som i dag eier sin egen bedrift. Og som flytter på stadig mer papir, og trekker i tråder.

– Det er lite sveising nå for tiden. Men jeg kjører litt kran innimellom, ler sjefen, mens blikket vandrer til krana på utsiden av kontorvinduet.

Øra Produkter_4

I produksjonshallen klargjøres stål til Flå barneskole. Øra Produkter har fått jobben med å konstruere bærestålet til et tilbygg som blant annet skal romme ny gymsal.

Faktisk står bedriften bak mye stålarbeid også lokalt i Hemne.

– Det er vi som har levert påbygget ved Falksenteret, og vi hadde også stålarbeidet ved Hemne Videregående skole, forklarer Melvold.

Og legger til at også bladfyken fra Søvesten sitter i et bygg hvor Øra Produkter har hatt stålarbeidet.

Bedriften lager det meste på forespørsel. Skal du ha en litt spesiell trapp, eller et nummerskilt eller et annerledes gjerde, ja da er Øra Produkter riktig sted å henvende seg til.

– Nylig laget vi nummerskilt til rom ved Målbakken mottak. Så ja; skal noe lages i metall så fikser vi det meste, smiler Melvold. Som fortsatt er glad i jobben sin til tross for sene kvelder og uttalige timer.

– Det er en tilfredsstillelse i det å lage noe. Jeg er stadig nysgjerrig på nye ting. Selv om jeg sjelden har noe med produksjonen å gjøre lenger så er det fortsatt givende. Og det er ofte om kveldene jeg finner arbeidsro. Da ringer telefonen mindre, og jeg får gjort mye på kort tid, ler Melvold, før en ny samtale må tas.

– Jeg trives kjempegodt

Det ringer stadig i telefonen. Spørsmålene er mange. Egentlig har han vel ikke tid til å snakke med oss. Idet vi tar runden gjennom produksjonshallen forsvinner han stadig. Alle har spørsmål, og avgjørelser må tas.

Mens Terje Melvold tar seg av viktigere oppgaver, tar vi en prat med lærling Robin Landøy. 19-åringen er fra Førde, og havnet i Hemne, som så mange andre, på grunn av kjæresten.

– Ja, jeg har kjæreste i Hemne så det er nok årsaken til at jeg havnet her, smiler 19-åringen, som har vært industrimekanikerlærling siden august.

Og han trives. Både ved bedriften og i Hemne.

– Jeg trives kjempegodt, og har blitt kjent med utrolig mange. Jeg kan godt tenke meg å fortsette hos Øra Produkter etter endt læretid for det er et kjempemiljø her, sier Landøy.

Lærling Robin Landøy fra Førde trives kjempegodt hos Øra Produkter og i Hemne.

Lærling Robin Landøy fra Førde trives kjempegodt hos Øra Produkter og i Hemne.

 

Mange ansatte er ute på jobb andre steder når vi besøker bedriften. Likevel finner vi en og annen i rød kjeledress med logo på ryggen i produksjonshallen.

Tore Vinterdal har full kontroll på stålskjæring når vi er innom.

– Her kan vi skjære ut hva som helst i stål så lenge det ikke er 3D, smiler Vinterdal mens han holder et øye med maskinen som sirlig skjærer ut sirkler i stålet som om det skulle vært smør.

Terje Melvold kommer og går. Telefoner skal tas, og spørsmål skal besvares.

Likevel. Han ser ut til å ha stålkontroll. Og snart er det lunsjpause.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments