Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Talentstipend til tegneserie-Trond
– Stipendet er inspirasjon og motivasjon til å fortsette, mener Trond Johan Stavås. Foto: Mats Kalland/PK foto

– Stipendet er inspirasjon og motivasjon til å fortsette, mener Trond Johan Stavås. Foto: Mats Kalland/PK foto

Talentstipend til tegneserie-Trond

HEMNE: Trond Johan Stavås har vært tegneserieskaper siden han var 14 år. Sist helg ble han påskjønnet med Sparebank1 SMN’s talentstipend.

 

Trond Johan, som nå er 23, har laget tegneserier siden han var 14 år, og er hjernen bak blant annet serien Walk of Life som han presenterte i 2008, og også har laget flere album med.

Siden den gang har det blitt 600 striper og tre album, og han har også vært semifinalist i Dagbladets tegneseriekonkurranse. Stripene hans har også vært presentert i Søvesten i flere år.

 

Sist helg fikk han lønn for strevet da han mottok Sparebank 1 SMNs talentstipend. Utdelingen fant sted i Trondheim, og det var 20.gang banken arrangerte prisutdelingen.

– Jeg setter stor pris på en slik anerkjennelse, og det er inspirasjon og motivasjon til å fortsette, sier Trond Johan som vil bruke stipendet på 20.000 kroner til å oppfylle en mangeårig drøm.

 

– Jeg vil utgi en bok hvor jeg samler alle stripene fra Bakketoppen barneskole. Men det koster mer enn 20.000 å fullføre et slik prosjekt, og jeg skal også tegne flere striper så boka blir nok ikke ferdig i år. Men jeg jobber med crowdfunding for å fullfinansiere boka, og har allerede fått noen bidrag, sier Trond.

Crowdfunding er en ny form for pengeinnsamling. Crowdfunding, eller nettverksfinansiering, er betegnelsen på en ny måte å reise midler på til et prosjekt. Du presenterer din idé – oftest via Internett – og så lar du det være opp til nettverket ditt og andre interesserte å avgjøre om de ønsker å satse penger på det.

 

Trond tar i disse dager en bachelorgrad i teater og har hendene fulle.

– For å samle poeng tar jeg også nå et årsstudium i medievitenskap. Det hender derfor det er vanskelig å finne nok tid til å tegne, sier kulturtalentet som også står bak serien «Norsklærer’n» som kommer ut fire ganger i året.

 

Drømmen er å leve av tegneserieproduksjonen.

– Det er imidlertid vanskelig. Derfor er det viktig med utdanning, og å ha flere bein å stå på. Jeg må imidlertid jobbe med noe kreativt – det får jeg gjennom teaterarbeidet, mener Trond.

 

Inspirasjon til tegneseriestripene finner han rundt seg i det daglige.

– Jeg tegner ofte inn venner i seriene mine, og de kjenner seg også igjen i karakterene. Jeg henter inspirasjon rundt meg rett og slett, så det er ikke vanskelig å komme opp med ideer, ler tegneserieskaperen.

 

Lørdag deltok han på prisutdeling og festmiddag sammen med flere andre talenter.

– Det ble litt merkelig. Mange var toppidrettsutøvere og toppmusikere. Og så var det jeg da. Jeg tegner bare liksom. Men knall å få en slik anerkjennelse, ler Trond som var en av 400 søkere på stipendet, men likevel kom gjennom nåløyet.

 

I alt 25 talent mottok stipend. Siden starten i 2003 har Sparebank 1 SMN delt ut elleve millioner kroner i talentstipend.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments