Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Vil du være med i historisk film?
Fra en av de tidligere innspillingene. Foto: Knut Totland

Fra en av de tidligere innspillingene. Foto: Knut Totland

Vil du være med i historisk film?

HEMNE: Siste film i serien av historiske filmer om Øragata skal spilles inn 26. august. Nå søkes nærmere 40 statister til sjette og siste film med tema båtbygging.

 

Det er stabelavløpningen for skipet «Øgir» som skal gjenskapes når siste film i rekken som omhandler Øragatas historie skal spilles inn.  Og her trengs det statister.

– Vi trenger inntil 40 statister – flest mannfolk – men også damer og barn, sier prosjektansvarlig og enhetsleder kultur i Hemne, Reidar Klungervik og produksjonsansvarlig for filmen, Helene Os.

 

Prosjektet er et Kulminprosjekt med støtte fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, og i alt seks filmer med historien om Øragata omfattes av prosjektet. Fem filmer er allerede i boks, og nå skal den siste spilles inn i Wesselgården 26. august.

 

– For å gjenspeile den lange og tradisjonsrike båtbyggerhistorien i Hemne har vi valgt å gjenskape stabelavløpningen for «Øgir». «Øgir» ble bygd av Just Madsen Wessel i 1867 og var den gang den største båten bygd nord for Bergen. Dette blir den største produksjonen i rekken av filmen og også den mest utfordrende. Vi trenger masse folk, og vi har også bruk for tidsriktige klær. Vi retter derfor en oppfordring til hemnværingene; hvis noen har klær som kan passe – ta kontakt med kulturkontoret eller med meg. I tillegg skal vi dekke et festbord med mat og det blir også en utfordring. Men spesielt for Hemne den tiden – fordi en hadde kontakt med alle verdens hjørner nettopp på grunn av båtbyggingen og skipene som ble bygd her – var at en tidlig stiftet bekjentskap med eksotiske frukter. Festbordet skal gjenskape også dette, sier Klungervik.

 

Det trengs som sagt mange statister til innspillingen.

– Ta kontakt eller møt opp i Wesselgården 26. august. Vi ser gjerne at du har eget, tidsriktig antrekk. Det blir øving fra klokka 12 og innspilling klokka 15, sier Klungervik og Os.

Som presiserer at det har vært et artig prosjekt å jobbe med.

– Det har vært mye latter med trivelige folk. Og vi har også selv lært mye lokalhistorie. Apropos lokalhistorie så er planen at Sturla Eide, som skal spille fele på denne siste filmen, skal bruke en hardingfele laget av Arne Lenes. Vi vet ikke om den kan stemmes ennå, men vi håper det lar seg gjøre. Slik blir også rekvisittene lokalhistoriske. Og melodien som vil gå igjen i filmen er komponert av Wessel-slekta. Så dette blir gjennomført, mener de to.

Lokale skuespillere gjenskaper historien om Øragata. Her representert ved Finn Spjøtvold og Ketil Spjøtvold. Foto: Knut Totland

Lokale skuespillere gjenskaper historien om Øragata. Her representert ved Finn Spjøtvold og Ketil Spjøtvold. Foto: Knut Totland

Prosjektet i sin helhet skal være ferdig i løpet av oktober, og vil bli lansert på denne siden av nyttår.

– Det vil bli visning av samtlige filmer i KulØr’n. Deretter skal punktene i Øragata på plass – senest til våren. Da vil det også bli en markering, sier Reidar Klungervik.

Punktene det snakkes om her er tavler med QR-koder som du kan skanne med mobilen din for å se en historisk film om stedet du befinner deg på.

– Jeg tror dette blir en nyttig tilvekst til Øragata og sentrumsprosjektet, og at prosjektet kan skape mer interesse for Øragata og dens historie. Det er for øvrig unikt for Hemne at en går direkte inn i en historisk handling på denne måten. Vi har tatt det litt videre i forhold til lignende prosjekt, mener Klungervik.

 

Prosjektet har en kostnad på drøye 400.000 kroner. Sør-Trøndelag fylkeskommune har bidratt med 200.000 kroner, mens Hemne kommune har gitt en støtte på 130.000 kroner.

 

Av May S. Bjørkaas

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments