Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Hjem   >   Kultur   >   Viser og erotikk på Kafe Koselig
frekke-viser-og-erotiske-folkeaeventyr-1

Viser og erotikk på Kafe Koselig

Hemne: I morgen, lørdag, bys det på frekke viser og erotiske folkeeventyr hos Kafe Koselig. Det skal Torstein Andersen og Elfi Sverdrup sørge for.

 

I denne forestillingen vil Torstein Andersen fortelle muntlige utgaver av tradisjonelle erotiske folkeeventyr oversatt til trøndersk. Elfi Sverdrup vil synge tradisjonelle norske erotiske og ”frekke” folkeviser basert på arbeid med kvedartradisjon og egen innsamling gjennom 35 år.

Tabuemner har til alle tider avlet fantasifulle viser og historier. Det er lenge siden svenskene ga ut boka ”Fula visboken” og ”Erotiske folkeeventyr” (Asbjørnsen& Moe / Nauthella) kom ut her i Norge. På folkemunne har de erotiske folkeeventyrene og de frekke visene alltid vært svært levende, til tross for at de har levd en skjult tilværelse. Sangtradisjonen er gammel, og ble ofte ført videre av kvinner. Nå er deler av den muntlige tradisjonen i ferd med å gå tapt. Det er på tide at noen levendegjør denne del av norsk kulturhistorie, og ikke lar den bli liggende nedstøvet i arkivskuffer og magasiner. Den er interessant, kontrasten mellom det folkelige og enkle, som er rett på sak, kontra dagens bruk av elektronikk og støy som tar fokus bort fra teksten.

Eventyret om ”Slarren og skosålen” ble fortalt av Ivar Aasen til Asbjørnsen. Noen av visene er funnet i arkiver. Resten er  lært bort av én husmor, én vokalist, én NRK-redaktør, én håndarbeidslærer, to forfattere, én lausarbeider, én akt-modell, én bankfunksjonær, én kvedar og én kommunearbeider.

 

Forestillingen varer i en time og er meget godt mottatt.

– Etter forestillingen bruker vi å ha åpen mikrofon, og da er det som regel flere som vil formidle en vise eller fortelling, og det er meget populært, sier Torstein Andersen

 

Torstein Andersen

har vært profesjonell skuespiller siden 1978.

Elfi Sverdrup

har vært profesjonell vokalist siden 2004,  men har helt siden 1980 hatt jevnlige opptredener.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Comments

comments